112743388

Etkili Temizleme ve Dezenfekte

09-04-2020 00:09
Etkili Temizleme ve Dezenfekte

ETKİLİ TEMİZLİK VE DEZENFEKTE İÇİN 

Temizlik ve dezenfeksiyon, tüm biyogüvenlik programlarının kritik parçalarıdır. Amaç, çevreyi tamamen sterilize etmek değil, patojen yükünü hastalık bulaşmasının gerçekleşmediği bir noktaya önemli ölçüde azaltmaktır. Herhangi bir temizlik ve dezenfeksiyon işlemi için birçok önemli adım vardır. Bu adımlar ve bazı önemli kavramlar burada tanımlanacaktır. 
 
Temizlik ve dezenfeksiyon, tüm biyogüvenlik programlarının kritik parçalarıdır. Amaç, çevreyi tamamen sterilize etmek değil, patojen yükünü hastalık bulaşmasının gerçekleşmediği bir noktaya önemli ölçüde azaltmaktır.
 
Herhangi bir temizlik ve dezenfeksiyon işlemi için birçok önemli adım vardır. Bu adımlar ve bazı önemli kavramlar burada tanımlanacaktır.
 
Temizlik ve dezenfeksiyon, OKKA GRUP Kalite Güvence programlarına dahildir.

 

TEMİZLİK VE DEZENFEKTE

Temizleme ve dezenfeksiyonun etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için bu dört adıma odaklanın:
1. Temizleme. İlk adım, tüm organik materyali kaldırmaktır. 
Bir çiftlik evinde, bu adımın yapılması kolaydır (ekmek besleyicilerini boşaltmak hariç). Öte yandan, bir yarı römork temizlenirken, talaş veya diğer yatak malzemelerinin çıkarılması önemli zaman alır. Bu adımı doğru bir şekilde yapmak için harcanan zaman sürecin toplam süresini azaltır.
 
2. Yıkama. Bu adım, tüm sürecin en çok zaman alıcısıdır, ancak aynı zamanda en önemlisidir. Doğru bir şekilde yapıldığında, yıkama ortamdaki mikroorganizmaların% 99.99'unu giderecektir.

Islatma - Yıkamadan önce yüzeylerin ıslatılması, daha eksiksiz bir iş yapmak için gereken süreyi kısaltacaktır. Yıkama, yıkanacak odalara bir yağmurlama sistemi yerleştirilerek elde edilebilir. 
 
Deterjanlar - Temizliği en üst düzeye çıkarmanın ve angaryada harcanan zamanı en aza indirmenin bir başka mükemmel yolu, Bu, ellerinizi yıkamak için sabun kullanmanın eşdeğeridir. Ellerinizi sade suyla yıkayabilirsiniz, ancak sabun kullanmak çok daha hızlıdır.
Deterjanlar, yüzey gerilimini azaltmak ve temizliği kolaylaştırmak için parçacıkları asmak için kullanılan ürünlerdir. Asidik (protein giderimi için iyi) veya alkalin (yağlar için iyi) olabilirler. Bazı ticari ürünler her iki türü de içerir.
Birçok işlem, esas olarak ilave masraftan dolayı deterjanların değerini unutur. Gerçekte, çoğu ürün sadece işçiliği azalttığı için değil, aynı zamanda temizleme sürecini en üst düzeye çıkardıkları ve bakterileri barındırabilen bakteriyel biyofilmleri (balçık) parçalayabildikleri için yatırıma değer.
 
Sıcak su - Sıcak su da yıkama işlemini hızlandırabilir. 
 
3. Dezenfeksiyon - Bu, bazı bilim kullanımı gerektiren temizleme sürecinde kritik bir adımdır. Yüzeyler tamamen temizlenmedikçe (hiçbiri-en az organik madde), dezenfeksiyon etkili olmayacaktır.
Dezenfektanlar cansız nesneler veya yüzeyler üzerindeki mikropları kontrol etmek, önlemek veya yok etmek için kullanılan kimyasallar olarak tanımlanır. Dezenfektanların çoğu organik materyal ile temas ettiğinde inaktive edilir. Tüm durumlar için çalışacak dezenfektan yoktur.

Alkoller (etanol, izopropanol) - Alkoller proteinleri denatüre eder (parçalara ayırır) ve aşındırıcı değildir. Oldukça yanıcıdırlar ve etkili olabilmeleri için% 70-90 konsantrasyonlarında olmaları gerekir.
Aldehitler (formaldehit, glutaraldehit) - Bu kimyasallar aşındırıcı olmayan ve denatin proteinlerdir. Formaldehit kanserojen, ancak glutaraldehit insanlar ve hayvanlar için çok daha güvenli kabul edilir. Glutaraldehid, bazı organik maddelerin varlığında hafif etkili olabilir.
Alkaliler (alkali çözelti, amonyum hidroksit) - Alkaliler, kapalı organizmalarda yağları sabun haline getirin (sabun haline getirin). Aktivite sıcaklıkla artar. Çok aşındırıcıdırlar.
Biguanidler (klorheksidin) - Biguanidler hücre zarı geçirgenliğini değiştirir. Deterjanlar ve sert veya alkali su ile kolayca inaktive edilirler. Balıklar için toksiktir, ancak dokular için nispeten tahriş edici değildir.
Halojenler (klor veya iyot bileşikleri) - Halojenler proteinleri denatüre eder, ancak zaman, organik madde, güneş ışığı ve bazı metallerle zayıf bir etkiye sahiptir. Ağartıcı (sodyum hipoklorit) muhtemelen kullanılan en ucuz ve en yaygın dezenfektanlardan biridir. İyot bileşikleri daha yüksek konsantrasyonlarda cildi tahriş edebilir. Hem iyot hem de klor organik materyal tarafından kolayca inaktive edilir.
Oksitleyici maddeler (hidrojen peroksit, perasitik asit) - Oksitleyici maddeler proteinleri ve lipitleri denatüre eder, orta derecede koroziftir ve daha yüksek konsantrasyonlarda tahriş edici olabilir.
Fenoller - Fenoller proteinleri denatüre eder ve hücre zarı geçirgenliğini değiştirir. Suya eklendiğinde sütlü veya bulutlu bir görünüme sahiptirler. Genellikle zarfsız virüslere karşı etkili değildirler, ancak organik madde varlığında etkilidirler ve bu nedenle ayak banyoları için iyi seçeneklerdir; artık aktiviteleri vardır.

Hedef organizmayı bilir

Dezenfeksiyon işleminin önemli bir parçası da hedef organizmanızı tanımaktır. Genel bir kural olarak, farklı dezenfektan sınıflarının belirli bir patojene karşı etkili olma olasılığı daha yüksektir. Bakteriler, organizmanın özel boyama alma yeteneğine bağlı olarak gram-pozitif veya gram-negatif bakteriler halinde gruplandırılabilir. Bu boyama özellikleri hücre duvarlarının özellikleri ile ilgilidir ve bu nedenle farklı bakteri grupları için hangi tür ürünlerin en iyi şekilde çalışabileceğine karar vermek için kullanılabilir.
 

Temizleme, dezenfeksiyon izleme

Temizlik ve dezenfeksiyon son derece değerli bir iş olarak kabul edilirken, çoğu zaman en az deneyime sahip kişiye bırakılır. Herkes bunun önemini anlıyor, ama hiç kimse bu işi her zaman yapmak istemiyor.
Deneyimli bir kişiye sahip olmak, uygun şekilde eğitilmediyse bir sorun olabilir. Tüm çalışanlar bu işin önemini anlamalıdır; yeni çalışanlara her adımın tüm operasyonun başarısı için neden kritik olduğunu açıklamak için zaman ayırın.
Aşağıdaki adımlar, işleminizin temizlik ve dezenfeksiyon programının etkinliğinin izlenmesine yardımcı olabilir:
Görsel kontrol - Periyodik olarak, tüm yöneticiler yukarıda açıklanan temizlik ve dezenfeksiyon adımlarının her birini görsel olarak kontrol etmelidir. Amaç genel temizlik aramaktır. Özellikle yeni çalışanlarla, her adım tamamlandıktan sonra yapılan dikkatli değerlendirme, beklentilerinizi daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. "Temiz” kelimesi özneldir ve farklı insanlar için farklı anlamlara / derecelere sahip olabilir. 
 

Temizlik, dezenfeksiyon maliyetleri

Farklı programların maliyetlerini değerlendirirken, emek de dahil olmak üzere sürecin tüm bölümlerini göz önünde bulundurmak gerekir. Belirtildiği gibi, deterjanlar tüm temizlik programlarına doğrudan maliyetler ekler, ancak işçilikten tasarruf da düşünülmelidir. Bu tasarruflar sadece süreci tamamlamak için daha kısa sürede değil, aynı zamanda artık daha kolay bir işi olan çalışanların moralinde de iyileşme sağlıyor. Daha temiz bir odanın faydalarını ölçmek zordur, ancak kesinlikle olumlu etkiler sunar.
Muhtemelen hesaplamanın en kolay kısmı dezenfektanın maliyetidir. Elmaları elmaları ile karşılaştırdığınızdan emin olun. Hedef patojene dayanarak, ürün etiketini okuyun ve gereken en düşük dilüsyonu (en yüksek konsantrasyon) belirleyin. 

 

ÖZETLE DEZENFEKTE 

Bir temizleme ve dezenfeksiyon programının amacı çevreyi tamamen sterilize etmek değil, enfeksiyon oluşmaması için patojen yükünü önemli ölçüde azaltmaktır. Bilimin tüm sürece uygulanması gerekir ve sürecin tüm adımlarının bir amacı vardır. Sürecin her adımı, önceki adımların başarıyla tamamlanmasına bağlıdır.
 
Temizlik ve dezenfeksiyon sürecinin önemini daha iyi anlamak ve dezenfektan seçiminin hedef organizma (lar) ı temel alması gerektiğini anlamak için çalışanların eğitilmesi gerekir. Temizlenmiş bir odanın gözle muayenesi, odadaki patojenlerin çoğunun giderildiğinden emin olmanıza yardımcı olur, ancak odanın steril (patojen içermeyen) olduğunu göstermez.
 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.